مودی، مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی گفت:تاکنون بیش از ۲.۶ همت اعتبار به پروژه راهآهن شرق کشور تزریق شده و عملیات اجرایی به خوبی پیش رفته است. با تأمین ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار جدید، بخش قابل توجهی از مطالبات پیمانکاران و کارگران پرداخت خواهد شد.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی؛ میر محمد مودی، مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در تشریح وضعیت اعتبارات پروژه راهآهن شرق کشور گفت: خوشبختانه تاکنون بالغ بر ۲.۶ همت (هزار میلیارد تومان) اعتبار به این طرح تزریق شده و پیمانکاران با جدیت و عملکردی مثبت پروژه را بهپیش بردهاند.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۱.۶ همت مطالبات در کل طرح وجود دارد که معادل کل بدهی فعلی وزارت راه و شهرسازی به پیمانکاران این پروژه است. با پیگیریهایی که توسط استاندار، نمایندگان استان و شخص رئیسجمهور انجام شد، سازمان برنامه و بودجه در مرحله اول پیشبینی تأمین این مطالبات را انجام داده و در جلسه اخیر نیز تصمیم بر تخصیص بخشی از اعتبارات گرفته شد.
مودی با بیان اینکه حدود ۶۰۰ میلیارد تومان از این اعتبار در آستانه تخصیص است، ادامه داد: با این مبلغ میتوان بخش زیادی از مطالبات معوق از جمله حدود ۳۳ میلیارد تومان مطالبات کارگری پروژه را پرداخت و بخشی از دغدغههای مالی فعالان اجرایی طرح را برطرف کرد.
وی اظهار داشت: برای سال جدید، عملیات روسازی پروژه از سمت ایستگاه قائم آغاز شده و بهصورت جداگانه در حال پیشرفت است. همچنین برنامهریزی برای آغاز عملیات ساخت ایستگاههای مسافری نیز در دستور کار قرار گرفته و بهزودی اجرایی خواهد شد.
مودی، گفت: با پیگیریهایی که توسط مسئولان استان و نمایندگان محترم در مجلس انجام شده، روند تأمین منابع پروژه راهآهن شتاب گرفته و اجرای این طرح ملی وارد فاز جدیتری شده است.
وی افزود: کریدور شمال به جنوب از مسیر چابهار تا مشهد در حال اجراست که استان خراسان جنوبی را نیز پوشش میدهد. این مسیر، کشورهای آسیای میانه، افغانستان و پاکستان را به ایران متصل میکند و در ادامه از طریق ترکمنستان، ازبکستان و افغانستان به سمت روسیه امتداد مییابد.
مودی خاطرنشان کرد: طول مسیر راهآهن چابهار–زاهدان ۶۳۰ کیلومتر است که تاکنون ۶۶ درصد آن پیشرفت فیزیکی داشته و در سال گذشته ۱۵۴ کیلومتر از محدوده زاهدان به بهرهبرداری رسیده است. در ادامه این مسیر، راهآهن زاهدان–مشهد به طول ۹۱۷ کیلومتر در حال اجراست که در حال حاضر ۲۳ درصد پیشرفت فیزیکی در بخش زیرسازی دارد؛ رقمی که از برنامه زمانبندی جلوتر است.
وی با بیان اینکه در سال اول بهرهبرداری حدود ۸ میلیون تن بار و یک میلیون نفر مسافر جابهجا خواهد شد، افزود: این عدد در سالهای آینده به بیش از ۵۰ میلیون تن بار و ۲۰ میلیون مسافر افزایش خواهد یافت.
مدیرکل راه و شهرسازی استان ادامه داد: کل اعتبار مورد نیاز این طرح حدود ۲.۱ میلیارد یورو برآورد شده که برای مسیر زاهدان–مشهد، رقم ۱.۷ میلیارد یورو لازم است. در استان خراسان جنوبی، ۲۳ قطعه اجرایی تعریف شده که از زاهدان آغاز و پس از عبور از زابل به شبکه ریلی مشهد متصل میشود.
مودی با اشاره به شرایط توپوگرافی مسیر گفت: حدود ۶۳ درصد از مسیر در مناطق ماهوری و ۲۰ درصد در مناطق کوهستانی قرار دارد. سرعت طراحی قطارهای مسافری ۱۶۰ و باری ۱۲۰ کیلومتر در ساعت تعیین شده است.
وی افزود: در این طرح ۱۳۵ دستگاه پل بزرگ به طول ۱۱ کیلومتر، ۲۵ دستگاه تونل به طول ۱۲ کیلومتر و ۳۲ واحد خدماتی پیشبینی شده و چهار ایستگاه مسافربری نیز در دستور کار قرار دارد. در حال حاضر بیش از ۱۴۰۰ نفر به صورت مستقیم در این پروژه فعالیت دارند.
مودی گفت: از مجموع ۶۳۲ کیلومتر مسیر اجرایی، ۳۹۴ کیلومتر در سیستان و بلوچستان و ۲۳۸ کیلومتر در خراسان جنوبی واقع شده است. همچنین قطعه بعدی مسیر به طول ۲۸۵ کیلومتر شامل ۱۹۵ کیلومتر در خراسان جنوبی و ۹۰ کیلومتر در خراسان رضوی اجرا خواهد شد.
وی تأکید کرد: اجرای این پروژه ملی با هدف توسعه سواحل مکران، اتصال مرکز خراسان جنوبی به شبکه ریلی کشور، تقویت صادرات، فعالسازی معادن زغالسنگ و سنگآهن منطقه و همچنین توسعه صنایع فولاد در چابهار در حال پیگیری است و نقش مؤثری در کاهش بار جادهای و توسعه متوازن کشور ایفا خواهد کرد.