به گزارش نگاه خراسان جنوبی؛ شاید تعدادشان زیاد نیست کارخانه هایی که در صنایع غذایی مشغول فعالیت هستند اما به نظر می رسد زنگ خطر برای برخی صنایع غذایی استان به صدا درآمده است به ویژه آن ها که سر و کار زیادی با شکر و روغن دارند
در ۴۵ روز گذشته و با زمزمه های کمبود و گرانی روغن و شکر نه تنها دغدغه خانواده ها و ناراحتی آن ها را به ویژه برای تامین کالای پر مصرفی همچون روغن خوراکی زیاد کرد اما به نظر می رسد فریاد خاموش صنایع مصرف کننده این دو قلم نیز کم کم بلند شده و علاوه بر آن صدای تولید شان را خفه می کند اگر چه که برخی معتقدند درد دل کردن تولید کننده ها دیگر ، هیج فایده ای ندارد.
با شدت گرفتن مشکل تامین شکر و روغن، چندین کارخانه تولید محصولات غذایی نظیر کلوچه، مربا، شربت در استان به حالت نیمه تعطیل، تعطیل و یا تعویض خط تولید درآمدهاند. به گفته مدیران این واحدهای تولیدی، کمبود شدید شکر و روغن در بازار، روند تولید را مختل کرده و ادامه فعالیت را برای کارخانهها غیرممکن ساخته است.
توقف خط تولید
مدیر یک کارخانه تولید مربا و شربت در این باره می گوید: از ابتدای امسال به دلیل نرسیدن شکر ، خط تولید را متوقف کردیم و ۳۶ کارگر کارخانه، بیکار شدند البته تا چند روز قبل حق بیمه آن ها را پرداخت کردیم اما در صورت ادامه این وضعیت مجبور به تطیلی کامل کارخانه و اخراج کارگران هستیم.
محمد رضا بهدانی سرمایه گذاری که چند سال قبل برای احیا کارخانه اش به استان بازگشته و کارخانه نمونه احیا شده لقب گرفته است حالا کامش از نبود شکر و بدعهدی مسولان تلخ شده است توضیح می دهد: در بازدید استاندار در بهمن سال گذشته ، از کارخانه قول حمایت و تامین ۱۰۰ تن شکر به صورت اعتباری داده شد تا فعالیت کارخانه ادامه یاید برهمین اساس برای خرید تجهیزات و حدود ۱۵ تن مواد اولیه اقدام کردیم.
او که تنها تولید کننده مربای زرشک تک نفره است گلایه می کند: کارخانه تا پایان سال دست و پا شکسته با قول آن ها کار کرد. مشکل را از طریق استانداری جهاد کشاورزی پیگیری کردیم و راهکار تامین شکر از کارخانه قند قهستان را پیشنهاد دادند اما به دلیل مسافرت مدیر عامل این کارخانه، هنوز با مشکل و نبود شکر مواجه و در صورتی که شکر تامین نشود ناچار به تعطیلی کامل کارخانه هستیم.
این تولید کننده، ضرر و زیان هر روز تعطیلی کارخانه اش را حدود ۵۰۰ میلیون تومان بیان کرده و ادامه می دهد: قبل از این ، شکرا را از بازار و کارگزاران فروش، تهیه می کردیم اما مسئولان گفتند نگران نباشید شکر را تامین می کنیم حالا دچار کمبود نقدینگی و مشکل شده ایم.
مدیر یک کارخانه تولید کیک و کلوچه هم می گوید: از عید نوروز به بعد این واحد به دلیل نبود شکر و روغن تعطیل است کارگران نوروز را به خاطر تعطیلی کار نکردند بعد از دلیل نبود این دو قلم کالای اساسی کارخانه تعطیل شد کارگران بقیه ماه را هم حقوق نداشتند .
بهترین کار تعطیل کردن است
وی که نمی خواهد نامش فاش شود تاکید می کند: شکر را از بازار و زمانی هم که به مشکل می خوردیم از بازارگاه تهیه می کردیم از بازار نقد یا مدت دار شکر می خریدیم اما بازارگاه همان اول ، پول می خواهد در حالی که کالا را هم با تاخیر تحویل می دهد.
وی نبود شکر در بازار را مطرح کرده و تصریح می کند: دیگر گلایه ای از نبود ندارم و به نظرم بهترین کار، تعطیل کردن کارخانه است. البته در این کارخانه یک واحد دیگر اقتصادی هم فعال است که با تعطیل شدن تولید کیک و کلوچه، تعدادی از کارگران به خط و تولید دیگری مشغول می شوند.
شکر و روغن هست اما وفور نیست
در حالی که این تولید کنندگان از کمبود و نبود شکر و روغن خوراکی می گویند ؛ محمد حسین اکبری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان پاسخی متفاوت دارد و توضیح می دهد: در مورد روغن، استان خیلی قدرت تصمیم گیری ندارد و سازمان حمایت از مصرف کنده است که باید قیمت واقعی این کالا را اعلام کند در حالی که قیمت را مشخص نمی کند و کارخانه های تولیدی هم، روغن را آزاد نکرده و کم کم وارد بازار می کنند.
این مسئول در ستاد تنظیم بازار استان تصریح می کند: روغن در بازار وجود دارد اما با کندی عرضه می شود و از اختیار استان خارج است با این وجود از طرف ستاد تنظیم بازار و سازمان جهاد کشاورزی، مکاتبات زیادی در این مورد انجام شده است.
اکبری به اعلام کالا برگ و خریدهای فراوان روغن هم اشاره کرده و این موضوع را مزید بر علت کمبود روغن عنوان می کند.
اما در مورد شکر معتقد است که این کالا در بازار وجود دارد می گوید: قیمت آن اعلام نشده است وگرنه برای تامین شکر مورد نیاز اصناف و بخش صنعت مشکلی نیست به گونه ای که فروردین ۷۵ و اردیبهشت حدود ۱۳۰ تن شکر تامین شده است اما همه شکرها ، فروش نرفته و بخشی برای خانوارها توزیع شده است البته برخی فروشندگان شاید شکر نداشته باشند و احتمال کمبود هست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ، قیمت شکر موجود در بازار را هر کیلو ۴۳ هزار و ۵۰۰ تومان عنوان کرده و می گوید: شکر در استان وجود دارد شاید به وفور نباشد اما هست در مورد بخش صنعت نیز، یک بار برای واحدی ۶۰ تن تامین شد اما این کار برای همیشه امکان پذیر نیست.
وی تصریح می کند: شاید برخی تولید کنندگان با مشکل نقدینگی مواجه باشند، در مورد خرید واحدهای صنعتی ما نمی توانیم به مباشر بگوییم که به صورت شرایطی به خریدار بفروشد با این وجود در مورد تامین شکر مورد نیاز برای اصناف و صنعت مشکلی نیست.
اکبری این را هم می گوید: ستاد تنظیم بازار متولی این نیست که همه نیاز بازار و مصرف کننده را تامین کند بلکه برای تنظیم بازار و قیمت وارد کار می شود تا مرد اذیت نشوند.
با وجود گفته های رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان چند فروشنده در بازدید میدانی خبرنگار ما عنوان می کنند که تامین شکر و روغن خوراکی با مشکل و کمبود مواجه است . مسعودی یک فروشنده در خیابان جمهوری می گوید: روغن با شرط و شروط و به تعداد کم، توسط شرکت ها توزیع می شود . در مورد شکر هم کمبود و گرانی است به گونه ای که باید هر کیلو شکر را به قیمت ۵۸ هزار تومان از توزیع کنندگان بخریم و با دو هزار تومان سود به قیمت ۶۰ هزار تومان بفروشیم که توجیه و مشتری ندارد.