این روزها مهاجران غیرمجاز کشور افغانستان، راهی سرزمین مادری خود میشوند؛ مهاجرانی که سالها در ایران زندگی کردهاند، اکنون با ابتکار استاندار خراسان جنوبی و با خاطرهای خوش و عبوری سریع، کشورمان را به مقصد وطن خود ترک میکنند.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی، روز گذشته جمعی از خبرنگاران استان راهی مرز ماهیرود شدند تا از روند بازگشت مهاجران افغانستانی بازدید کرده و مشاهدات خود را به رشته تحریر درآورند. من نیز در این جمع حضور داشتم و تصمیم گرفتم آنچه را که در این بازدید دیدم، ثبت کنم.
ابتکار جدید استانداری: مسیر جداگانه برای عبور کامیونها
از لحظه ورود به مرز، اولین نکتهای که توجه همه خبرنگاران را جلب کرد، نظم چشمگیر در صفها و مسیر خروج بود. مهاجران افغانستانی با کامیونهای حامل اثاثیه، منتظر عبور از مرز بودند. اینجا خبری از شلوغی و معطلی چندروزه نبود؛ مهاجران در کمترین زمان ممکن، راهی سرزمین خود میشدند.
اما علت این نظم، تصمیم استانداری برای ایجاد مسیر جداگانه جهت عبور کامیونهای حامل اسباب و اثاثیه مهاجران بود. پیشتر، اثاثیه خانوادههای مهاجر گاه تا چند شبانهروز در صفهای طولانی پشت مرز معطل میماند و مشکلات زیادی ایجاد میکرد. اما اکنون با راهاندازی این مسیر جدید، کامیونها در کمتر از ۲۴ ساعت از کشور خارج میشوند.
خانهکوچهای افغانستانی: «کمتر از یک روز تا رسیدن به خانه»
در حاشیه بازدید، با چند تن از اتباع افغانستان که در حال خروج از کشور بودند گفتوگو کردم. روایتهای آنها چنین بود:
یکی از آنها گفت: «سه سال است که در تهران کار میکردم و حالا باید به کشورم برگردم.»
از او درباره سختیهای مسیر پرسیدم. پاسخ داد: «قبلاً اگر میخواستیم با اثاثیهمان برگردیم، باید چند شب پشت مرز منتظر میماندیم و هزینههای سنگینی پرداخت میکردیم. اما حالا با ایجاد مسیر جدید، خیلی سریع ترخیص میشویم و معطل نمیمانیم.»
یکی دیگر از مهاجران افغانستانی گفت: «ایران، خانه دوم ماست. اما حالا وقت بازگشت به سرزمین مادریمان رسیده است. تنها نگرانی ما اثاثیه بود که خوشبختانه با تدبیر استاندار خراسان جنوبی، این مشکل برطرف شد. حالا اثاثیهمان در کمترین زمان ممکن به افغانستان میرسد.»
حاجی گلمحمد، مسئول ترانزیت افغانستان نیز گفت: «سالها در ایران زندگی کردیم و حالا پس از مدتها باید به کشور خود بازگردیم. از همکاری ایران، بهویژه استاندار، مرزبانی و نیروهای انتظامی تشکر میکنیم. پیشتر برای خروج از ایران باید هزینههای زیادی پرداخت میکردیم اما حالا با کمترین هزینه و در کمال آرامش، راهی سرزمین خود میشویم. اینها همه به کمک کشور دوست و همسایه ما، ایران، امکانپذیر شده است.»
حضور ۳ هزار کارگر افغانستانی در مرز ماهیرود
نماینده کارگران افغانستان نیز گفت: روزانه حدود ۳ هزار کارگر افغانستانی در مرز ماهیرود حضور دارند. زمانی که کامیونهای ایرانی به مرز میرسند، این کارگران بارهایی که عمدتاً اثاثیه اتباع هستند را تخلیه و در کامیونهای افغانستان بارگیری میکنند.
وی افزود: «در پرداخت حقوق کارگران نیز مشکلی نداریم و امیدواریم این همکاری خوب بین دو کشور سالیان سال ادامه یابد.»
از برپایی موکب تا توزیع شربت برای خانهکوچها
آنچه بیش از همه مرا تحت تأثیر قرار داد، حضور یک موکب از سوی فرماندهی مرزبانی در نقطه صفر مرزی بود. در اینجا، نیروهای نظامی کشورمان با رویی گشاده و بدون هیچ چشمداشتی، به خدمترسانی به مهاجران افغانستانی مشغول بودند.
هوا گرم بود، اما با شربتهای خنک موکب، خستگی از تنمان بیرون میرفت.
وقتی به اطراف نگاه میکردم، در نقطه صفر مرزی ماهیرود چیزی جز همدلی و همکاری بین دو کشور دوست و همسایه نمیدیدم. هماهنگی و برنامهریزی در مدیریت بازگشت مهاجران افغانستانی، چشمگیر و مثالزدنی بود. این ابتکار، که توسط استانداری خراسان جنوبی اجرا شده، میتواند به الگویی برای سایر مبادی مرزی تبدیل شود.
اکنون با تداوم چنین روندهایی میتوان امیدوار بود که موضوع مهاجرت در کشور، با کمترین اصطکاک و بیشترین احترام به کرامت انسانی مدیریت شود؛ موضوعی که در مرز ماهیرود بهخوبی این روزها قابل مشاهده است.
منبع خبر: نگاه خراسان جنوبی