رییس دانشگاه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در خصوص پیرشدن جمعیت جامعه پیش از توسعه یافتگی هشدار داد و گفت: ایران تا سال ۲۰۳۰ پیر می شود.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی؛ دکتر محمود گنجیفرد، رییس دانشگاه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در نشست خبری هفته ملی جمعیت، با هشدار درباره روند افزایش سالمندی در کشور گفت: ایران پیش از آنکه به توسعهیافتگی کامل برسد، به سمت جمعیت پیر حرکت میکند و تا سال ۲۰۳۰، سهم سالمندان کشور از مرز ۱۴ درصد عبور خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه نیروی فعال هر کشوری جمعیت جوان آن است و این موضوع نقش مهمی در پویایی اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی دارد افزود: متأسفانه طی دهههای گذشته، کشور با روند پیر شدن جمعیت مواجه بوده و اکنون نیز با سرعت بیشتری به این سمت حرکت میکنیم.
وی افزود: اگر در کشوری ۷ درصد جمعیت کشور به بالای ۶۵ سال برسد، وارد مرحله سالمندی میشویم و در صورتی که این میزان به ۱۴ درصد برسد، جامعه پیر شده تلقی خواهد شد. طبق پیشبینیها، ایران در سال ۲۰۳۰ به این آستانه خواهد رسید، در حالی که اکنون این عدد حدود ۱۰.۵ درصد است. این در حالی است که ما پیش از دستیابی به شاخصهای توسعهیافتگی، در حال پیر شدن هستیم.
دکتر گنجیفرد همچنین به وضعیت سلامت قلبی عروقی اشاره کرد و گفت: طی ۲ تا ۳ سال اخیر، بیماریهای قلبی-عروقی مهمترین عامل مرگومیر در کشور بودهاند که اصلیترین علت آن فشار خون بالا است.
دکتر گنجی فرد خاطرنشان کرد: نرخ فشار خون در ایران حدود ۳۶ درصد است، در حالی که میانگین جهانی آن ۳۲ درصد اعلام شده است.
وی عنوان کرد: حدود ۴۰ درصد مبتلایان از بیماری فشارخون خود اطلاع ندارند و این مسأله ضرورت پایش مستمر و آگاهسازی مردم را نشان میدهد.
وی همچنین با اشاره به شایعات پیرامون واکسن کرونا و تأثیر آن بر فشار خون، گفت: تاکنون هیچ سند علمی معتبری در این زمینه منتشر نشده و چنین ادعاهایی صرفاً باعث واکسنگریزی در جامعه میشود.
راه اندازی مرکز ناباروی در ۲ شهرستان استان
دکتر گنجیفرد درباره اقدامات دانشگاه در حوزه جوانی جمعیت، به ساخت خوابگاه ویژه دانشجویان متأهل اشاره کرد و گفت: هماکنون یک خوابگاه در حال ساخت است تا از دانشجویان متأهل حمایت بیشتری صورت گیرد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی همچنین در خصوص مراکز ناباروری نیز گفت: مرکز ناباروری سطح ۳ رویش در بیرجند بهصورت کامل فعال است و بهزودی مراکز سطح ۲ در شهرستانهای نهبندان و قاین نیز راهاندازی خواهد شد.
وی همچنین افزود: در زمینه حمایت از مادران باردار و شیرده، باید در بخشهای تبلیغاتی، حمایتی و آموزشی اقدامات بیشتری صورت گیرد، چرا که آمار فرزندآوری هنوز به سطح مطلوب نرسیده است.
ارائه ۶۹ هزار مشاوره در خصوص فرزندآوری
در ادامه این نشست، دکتر مجید شایسه، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: در سال ۱۴۰۳، ۲۱۲ مورد انصراف از بارداری ثبت شده است و نرخ باروری در سال ۱۴۰۲ به عدد ۲.۳۲ رسیده است.
وی با اشاره به اقدامات دانشگاه در حوزه مشاوره فرزندآوری گفت: تاکنون بیش از ۶۹ هزار مشاوره آموزشی در این زمینه ارائه شده است.
وی همچنین با اشاره به وضعیت بهداشتی و درمانی استان اظهار داشت: در سال گذشته، ۹۶.۵ درصد زنان استان در مراکز درمانی زایمان کردهاند.
وی افزود: از نظر میزان مرگومیر کودکان زیر ۵ سال، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در بین چهار دانشگاه برتر کشور قرار داشته است و در زمینه شاخصهای جوانی جمعیت، رتبه دهم در بین ۶۳ دانشگاه کشور را کسب کردهایم.
شایسته عنوان کرد؛ بهمنظور ترویج فرهنگ فرزندآوری، جشنهایی برای خانوادههایی که صاحب فرزند یا ازدواج کردهاند برگزار شده است.
در ادامه، دکتر مصطفوی، مدیر گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: تمامی مواد قانون جوانی جمعیت برای پرسنل دانشگاه اجرایی میشود و برای مادران باردار این مجموعه، مرخصیهای ۹ ماهه برای یکقلو و ۱۲ ماهه برای دوقلو در نظر گرفته شده است.
وی عنوان کرد: همچنین برای تسهیل در نگهداری از فرزندان، مهدکودک بیمارستان امام رضا راهاندازی شده و در بیمارستان ولیعصر نیز در دست اقدام است.
وی در خصوص غربالگری جنین نیز اظهار داشت: برخلاف برخی تصورات، غربالگری ممنوع نشده بلکه شروع آن باید با تشخیص پزشک باشد و آزمایشها و سونوگرافیهای لازم همچنان انجام میشود.
به گفته وی، بالای ۹۰ درصد مادران باردار در استان در مراکز بهداشتی دارای پرونده سلامت هستند.
دکتر مصطفوی در پایان افزود: نرخ باروری استان تا پایان سال ۱۴۰۲ همچنان ۲.۳۲ است و شهرستانهای فردوس، بشرویه و سرایان کمترین میزان زاد و ولد را دارند؛ در مقابل، شهرستانهای نهبندان، درمیان، زیرکوه و سربیشه بیشترین میزان تولد را به خود اختصاص دادهاند.