30 درصد صادرات از خراسان جنوبی متعلق به استان است
علی کوه گرد مدیرکل گمرکات استان در گفتگوی اختصاصی با نگاه خراسان جنوبی گفت: صادرات استان در سال گذشته به ۳۱۴ میلیون دلار رسید که این رقم، بالاترین میزان ثبت شده از زمان تأسیس واحدهای تولیدی استان بوده است و با تلاش های انجام شده سهم واحدهای تولیدی استان از صادرات از مرزهای خراسان جنوبی به ۳۰ درصد رسیده است و افزایش خوبی داشته است.
وی توضیح داد: با توجه به شرایط استان و مرز مشترک با افغانستان، صادرات ۱۴۰ میلیون دلاری در سال گذشته برای خراسان جنوبی پیش بینی شده بود که با تلاش های مدیران ارشد مربوط این عدد به ۳۱۴ میلیون دلار و بیش از تعهد استان افزایش یافته است.
وی عمده صادرات استان به افغانستان را کاشی، سرامیک، سیمان، صیفی جات و تخم مرغ، شمش ورق فلزی، هیدروکربن، رب گوجه فرنگی، قیر بیان واضافه کرد: بقیه اقلام که در قالب ماده ۱۱۶ از استان صادر می شود (کالاهای تولیدی استان های دیگر) ۶۲۶ میلیون دلار در سال گذشته ارزش ریالی داشته است .
کوه گرد ۹۵ درصد صادرات از استان را به مقصد افغانستان و مقدار کمی هم به پاکستان و عراق عنوان کرد و ادامه داد: صادرات به افغانستان از طریق مرز ماهیرود در حال انجام است و درصد کمی هم از طریق مرز یزدان و خرده فروشی انجام می شود.
وی در گزارشی تفصیلی از روند تجارت خارجی استان اظهار کرد: در فروردینماه سال جاری، مجموع صادرات خروجی از استان خراسان جنوبی به بیش از ۵۲ میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۲۱ درصد و از نظر وزنی با ثبت ۱۷۲ هزار تن، ۲۰ درصد رشد داشته است. صادرات قطعی کالاهای تولیدی خراسان جنوبی از گمرکات بیرجند، ماهیرود و گمرک مستقر در بازارچه مرزی ماهیرود ۲۴ میلیون دلار بوده است.
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی ادامه داد: وزن این کالاها نیز ۱۰۹ هزار تن بوده است و صادرات کالاهای بومی استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۱۹ درصد رشد ارزشی و ۵۳ درصد رشد وزنی را تجربه کرده است.
وی بیان کرد: در بخش صادرات ماده ۱۱۶، یعنی کالاهایی که تولید آنها در سایر استانها صورت گرفته اما از مرزهای خراسان جنوبی صادر شدهاند، در مجموع ۲۸ میلیون دلار کالا با وزن ۶۲ هزار تن صادر شده که نسبت به فروردین ۱۴۰۳ با ۱۲ درصد کاهش ارزشی و ۱۲ درصد کاهش وزنی مواجه بوده است.
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی با اشاره به رشد در واردات اظهار کرد: در این بازه زمانی، ۴۸۶ هزار دلار واردات با وزن ۲۶۱ تن از طریق گمرک استان صورت گرفته است.
کوه گرد ادامه داد: در حوزه ترانزیت کالا نیز در فروردینماه ۱۴۰۴ تعداد دو هزار و ۱۲۷ دستگاه کامیون کالا به ارزش بیش از ۹۱ میلیون دلار و وزن ۵۵ هزار تن از مرز ماهیرود به مقصد کشور افغانستان ترانزیت شده است.
به گفته وی جمهوری اسلامی ایران برای صادرات از دیگر پایانه های مرزی خراسان جنوبی مشکلی ندارد اما مراودات مرزی موضوعی دو طرفه است که کشور همسایه نیز باید پای کار و همراه باشد.
مدیر کل گمرکات خراسان جنوبی افزود: یک مولفه اقتصادی استان ها سنجش براساس میزان صادرات تولیدی از استان و همچنین صادرات ماده ۱۱۶( تولیدات دیگر استان ها) و خروجی از مرز است.
وی افغانستان را کشور بازار هدف صادراتی عنوان و اضافه کرد: با توجه به اشتراکات فرهنگ، زبان و مرزی مرودات اقتصادی در ارتباطات دوطرفه موثر است و دستاوردهای سفر هیئت بلند پایه از استان و کشور به افغانستان به تدریج محقق می شود.