مدیر کل صنعت معدن و تجارت خراسان جنوبی از پرداخت نشدن حقوق معدنی استان، غیر واقعی بودن آمار فعالیت معادن، اخطار ابطال پروانه 173 معدن و ... خبر داد.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی؛ مدیر کل صنعت معدن و تجارت خراسان جنوبی در جمع خبرنگاران به حوزه مختلف تحت مدیریت خود پرداخت اما بیشترین صحبت و دردل وی درحوزه معدن گذشت و ناگفته هایی در این بخش مطرح کرد.دکتر آریا فر گفت از آمار و ارقام معاون استان در شک و تردید بوده است چرا که به نظر وی اگر عدد و رقم های این حوزه واقعیت داشت استان در مسیر توسعه دیده می شد « بنابراین فرآیند ها در این بخش را اصلاح کردیم و معادنی که سال های گذشته پروانه اعتباری گرفته اما فعال نبودند تعیین تکلیف شدند».
وی با اشاره به این که استان باید از منافع معادن برخوردار شود تصریح کرد: حقوق دولتی معادن با آمار همخوان نبود و باتوجه به این که استان در حال توسعه و نگاه به منطقه حمایت از سرمایه گذاری است مسیر کار معادن را اصلاح کردیم که نتیجه آن در یکی دو سال آینده مشخص می شود باید سهم استان از حقوق معادن محقق شود زیرا بودجه های دولتی نیز بر اساس آن تعیین می شود.
دکتر آریافر تاکید کرد: آمار برایم اهمیتی ندارد و برای دلخوش کردن دیگران آمار نمی دهم باید به گونه ای که واقعیت دارد در مسیر استان اقدام کرد. خراسان جنوبی ۸۲۰ معدن دارد که از این تعداد ۵۹۹ مورد فعال و ۲۲۱ معدن غیر فعال است . البته آماری که در سامانه کاداستر ثبت شده نیز واقعی نیست چرا که برخی معدن ها در حال تمدید و بعضی غیر فعال است.
وی گفت: در ۸۲۰ معدن استان همه در عمل معدن نیستند چرا که شاخص های واقعی مورد نظر را ندارند برای مثال ذخیره کافی یا ارزش اقتصادی ندارند سال ها قبل پروانه اقتصادی برای برخی صادر شده اما در واقعیت معدن نیستند ، برای حل مشکل، پایش معادن انجام شده و به مرور پروانه برخی باطل می شود چرا که خیلی ها باید حذف شوند خیلی از معادن سنگ استان کیفیت یا ذخیره کافی ندارد و با توجه به این که پایش جدی آن ها در دستور کار است برخی دوباره به مزایده خواهند رفت.
آریافر افزود: در استان مواد معدنی نیست که فراوری نشود بلکه همه مواد معدنی فراوری می شود اما ظرفیت آن پایین است متاسفانه ظرفیت و زیرساخت های استان در این حوزه مناسب نیست . ۷۴ واحد فراوری دراستان وجود دارد و بیش از ۱۵۰ واد در حال تاسیس است بسترسازی خوبی شروع شده که در چند سال آینده به نتیجه می رسد.
وی گفته هایش را تکمیل کرد: ظرفیت معادن استان ۷٫۷ میلیارد تن است و ۴٫۶ میلیارد تن آن پتاس است اما یک معدن در غرب کشور به تنهایی ۷٫۷ میلیارد تن ذخیره دارد. در حالی که دخایر فلزی استان به یک میلیارد تن هم نمی رسد. بنابراین هدفمند کردن اکتشافات در استان در دستور کار است. زمانی تعداد زیادی حفاری انجام و سرمایه گذار بدون اطلاع از دخایر، سرمایه گذاری می کرد.
مدیر کل صنعت معدن و تجارت استان تاکید کرد: برای احداث کارخانه توسط سرمایه گذار نیاز به ذخایر کافی است . برای اینکه ریسک اکتشاف پایین بیاد باید شرکت های دولتی اکتشاف عمقی وسطحی را انجام دهند و بعد از آن بخش خصوصی برای سرمایه گذاری رقابت کند.
وی رتبه استان در زمینه برخورداری از معادن در کشور در جایگاه هفتم یا هشتم عنوان و اضافه کرد: ذخایری که ارزش افزوده ایجاد می کند معادن فلزات است و متاسفانه در این زمینه استان ضعیف است و کار چندانی نشده است. در برنامه هفتم توسعه باید اکتشافات به طرف عمق جهانی هدایت شود در حالی که در استان ذخایر عمقی نداریم.
وی با این توضیحات یادآوری کرد: آمار ها نباید گول زننده باشد؛ رشد ۱۳ درصدی در حوزه معادن دیده شده که براساس تعداد معادن استان، حدود ۸۰ میلیارد تومان حقوق معادن میگرفتیم در حالی که معادن سنگان خواف پنج هزار میلیارد تومان در آمد دارند.
ذخایر معدنی استان با توجه به تشکیلات معدنی، پر از پتانسیل است اما در اکتشافات در حد هفت درصد بیشتر کار نشده است.
وی از مشکلات حوزه معدن در استان را شفاف نبودن آمار بیان کرد و توضیح داد: معدنی ثبت شده که اما جاده و در واقع شرایط معدن را ندارد اما به این موضوع توجه نشده است با این وضعیت ، ۱۷۳ معدن اخطار ابطال گرفته اند. متاسفانه در گذشته افرادی مانند اختاپوس روی مجموعه های معدنی چنگ انداخته و اجازه خروج آمار نمی دادند.
آریافر تصریح کرد: معدنی ذخیره کافی ندارد اما در اسم معدن ثبت شده است در حالی که شرایط ندارد و همه در حال اصلاح است. مزایده سال ۸۶ را حل و فصلی می کنیم اما آمار دلخوش کننده است در حالی که نمی دانند چه می گذشته است. اگر آماری که هر فردمی دهد درست بود باید اتفاقی چشمگیر در استان رخ می داد باید آمار معادن شفاف شود.
وی مشکل دیگر در این حوزه را بلوکه بودن محدوده معدنی عنوان کرد که بیش از ۵۰ هزار کیلومتر عرصه در اختیار منابع طبیعی استان است و به تازگی برخی محدوده ها آزاد سازی می شود. وی با اشاره به اینکه برای آزاد سازی پهنه گوهر زمین به وسعت ۱۲ هزار کیلومتر مربع آن از طریق مرکز اقدام شد گفت: ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر از این پهنه برای مزایده به وزارت خانه ارسال شده است. کارهای نهایی طرح تحول زمین شناسی به وسعت ۱۲۴ هزار کیلومتر مربع انجام شده و تا پایان سال جاری به صورت کامل آزاد میشود.
به گفته وی مشکل دیگر نبود زیر ساخت های آب برق و گاز و سوخت است که معدن کار باید خودش دنبال تامین آن ها باشد. علاوه بر این اکتشافات ما اصولی و جامع و دقیق نیست که منجر به ذخیره شود و با اندوخته کم و ناچیز نمی توان سرمایه گذار و کارخانه جذب کرد.
آریافر همچنین به حوزه بازرسی پرداخت و سامانه ۱۲۴ و توضیح داد: در ۹ ماه گذشته ۱۲ هزار و ۴۰۸ تماس با این سامانه ثبت شده که از این تعداد ۱۰ هزار و ۵۲۳ مورد غیر مرتبط بوده است. هزار و ۸۷۶ تماس مرتبط در سامانه به صورت موردی مورد پایش رسیدگی شده است.از ابتدای امسال ۱۱ هزار و ۳۷۴ بازرسی میدانی هم از بازار استان انجام و منجر به تشکیل۷۵۴ پرونده به ارزش ۴۲۰ میلیارد ریال شده است. علاوه بر این در زمینه بازرسی، به بخش آموزش دولتی و مدارس نیز اقدام و یک پرونده به ارزش ۲۶ میلیارد ریال تشکیل شده است .
این مدیر کل با اشاره به ضرر واحدها ی تولیدی از ناترازی برق در سال جاری، گفت: در ۹ ماه گذشته ۳۴ پروانه بهرهبرداری صنعتی در استان با اشتغالزایی هزار و ۴۳ نفر صادر شده است و تعداد واحدهای صنعتی منطقه به ۶۰۰ مورد افزایش یافته است.
وی بیان کرد: همچنین امسال ۱۲ واحد صنعتی در خراسان جنوبی احیاء شده است و در مدت مشابه سال گذشته این تعداد ۱۸ واحد بوده است.
وی هدف ما از برنامههای این مجموعه را کسب رضایت مردم بیان کرد و گفت: براساس ارزیابی استانداری، در سال جاری دستگاه برتر در زمینه ملاقات مردمی را کسب کرده و در وزارت خانه هم ادارهکل صمت استان از رتبه ۲۵ در سال ۱۴۰۱ به ۱۳ پله در سال گذشته رسیده که نشان دهنده انتخاب مسیر درست در راستای پیشبرد اهداف است.
منبع خبر: نگاه خراسان جنوبی